Fast orginal grønnsåpe uten farge og parfyme – 500 gram
kr 85 inkl.mva.
Krystallsåpe eller grønnsåpe er laget av rene vegetabilske fettsyrer uten parfyme, farge eller stabilisatorer. Innholdet av aktiv såpe er >30 %. Grønnsåpen har mange bruksområder som vask og rengjøring av gulv, møbler, kjøkkenvasker og mye mer.
3 på lager (kan restbestilles)
Legg til i ønskelisteLegg til for å sammenlikneBeskrivelse
Fast orginal grønnsåpe uten farge og parfyme
Krystallsåpe eller grønnsåpe er laget av rene vegetabilske fettsyrer uten parfyme, farge eller stabilisatorer. Innholdet av aktiv såpe er >30 %. Grønnsåpen har mange bruksområder som vask og rengjøring av gulv, møbler, kjøkkenvasker og mye mer.
Grønnsåpen brukes bl.a. for vask og rengjøring av gulv (f.eks. betong, terrazzo, marmor, ubehandlede fliser, tregulv, klinker-, kork- og vinylgulv), møbler (f.eks. umalte og ubehandlede trebord furu, eik etc.), generelt rengjøring og vask (f.eks. keramiske og rustfrie kjøkkenvasker, toalettskåler, gummi-, tre- og glassfiberbåter, arbeidsklær osv.). – kan ikke brukes på malt og lakkert treverk. Det er flere industrielle bruksområder (f.eks. beltesmøring, smøremiddel, malingsfjerner etc.)
Fåes i 0,5 kg og 5kg
Såpe >30 %
Inneholder også vann, kaliumkarbonat, kaliumhydroksid, kaliumsilikat, natriumhydroksid.
Alkalisk pH ca. 11 i fungerende løsning.
2 ss. (ca. 25g) til 5 liter varmt vann.
En riktig dosering er billigere og minimerer miljøbelastningen.
Såpen piskes ut i varmt vann. Bruk en myk børste, skyll med lunkent vann og poler med en myk klut.
Det skal lukte grønnsåpe og i beste hensikt går vi løs på vegger og gulv med lunkent såpevann og klut. Men har disse overflatene godt av dette? Hvordan behandles egentlig lakkerte og ubehandlede overflater? Vi bestemte oss for å ikke bare «la det skure» – men spørre ekspertene om deres beste vasketips!
Det er lett å overdrive, når meningen er god. Og vi nordmenn liker å vaske til jul. En protestantisk botsøvelse som forberedelse til julens forspisning og lediggang, kanskje?
Lakkerte gulv og parkett tåler lite vann!
– De aller fleste gulv er behandlet med lakk, olje eller maling. Gulvene er mindre massive, og vask med vann og såpe kan skade gulvet hvis det renner ned mellom not og fjær. Fukten kan gi stygge skader på gulvet. Laminatgulvene begynner å kuve, lakkfilmen løsner og fukt kan gi mørke remser i skjøtene, advarer Berthelsen.
Skyllingen skal man ikke slurve med, i alle fall ikke på lakkerte gulv. Selv om man skal være forsiktig men vannet. Noen grønnsåper er kraftigere saker enn den typen man kan kjøpe på supermarkedet. De kan godt brukes til å fjerne maling med, bare de får ligge en stund. Da er det lett å forstå at de lakkerte gulvene vil miste glansen etter hvert.
– Hvis gulvet er skittent og har flekker, bruk en oppvridd klut tilsatt noen få dråper såpe til rengjøring av gulvet. Tørk deretter over gulvet med en oppvridd klut i lunkent vann uten såpe, er Berthelsens anbefaling.
All annen rengjøring av parkett og lakkerte gulv anbefaler Berthelsen at bør utføres med en tørrmopp eventuelt en lett fuktig mopp hvis gulvet er skittent. På parkett er microfiber et godt valg, for den har evnen til å suge opp og holde på mye mer vann enn en gammeldags skurefille.
Vått på skal med vått av – tørt på skal med tørre metoder av!
Malte gulv
Til vask av malte gulv anbefaler Gamle trehus at det benyttes mildt grønnsåpevann, såpespon eller skummet av pisket Sunlightsepe (se lenger ned i artikkelen). Det må ikke brukes salmiakk på malte flater, og helst ikke moderne vaskemidler til rengjøring av gamle, malte gulv.
Oljede gulv
Til renhold av tregulv som er innsatt med olje skal det brukes samme fremgangsmåte og produkter som for malte gulv.
Linoljesåpe – må skylles av
Mange med plankegulv av gran eller furu sverger til linoljesåpe både når det skal vaskes. Skal du skure opp et ubehandlet gulv med linoljesåpe skal gulvet bløtes skikkelig med kaldt vann, anbefales det fra Gysinge centrum for byggnadsvård. Er gulvet stort, ta en del av gangen. 10 liter kaldt vann skal blandes med 2-3 dl flytende såpe. Bruk skurebørste. Det er viktig at man jobber med fiberretningen. Legg ren såpe på børsten og skur opp flekker eller møkkete områder.
- Legg aldri ren såpe på tørt treverk, det kan gi brune flekker som ikke går bort!
- Skyll godt med kaldt vann, det er viktig at det ikke ligger igjen såpe på gulvet for den vil gulne når det tørker. Bytt gjerne vannet under skylling til det er helt klart.
- Skurte gulv må være helt tørre før man legger på matter eller tepper. Fukt under tepper kan gi muggvekst.
Linoljesåpe får kjøpt i bygnigsvernbutikk historisk maling . Linoljesåpe er laget av renset rå linolje, og er et rent naturprodukt. Såpa er parfymefri. Den er ikke bare effektiv til skuring, den kan også brukes til å rengjøre pensler og malingssøl. Meget effektiv til malingsfjerning på beslag ved koking i linsåpevann.
Grønnsåpeskuring – kun for ubehandlet tre?
Tradisjonen med å vaske gulv med grønnsåpe har gått i arv fra generasjon til generasjon. Tidligere ble gulvene skurt med fet blanding av grønnsåpe og vann. Skurebørsten fjernet slitte og gamle trefibre så gulvet lysnet. Såpen ble skurt inn i treet. Når såpen tørket beskyttet den gulvet mot smuss og fukt.
Det advares i mange artikler mot grønnsåpa. I alle fall på andre overflater enn ubehandlet tre. Hvis den ikke skylles av, blir den liggende som en fettfilm på gulvet som støv fester seg i, hevdes det.
Men mange vil ha den tradisjonelle skuringen av gulvet, og finnes det flere gode produkter til formålet.
Grønnsåpe skal ikke brukes på linoleum!
Slik skurer du tregulv på tradisjonsmåten:
Metode 1, linoljesåpe:
Disse tipsene er basert på årelang utprøving og hentet fra Gysinge centrum for bygnadsvård i Sverige:
Det holder å skure et tregulv et par tre ganger om året. Selvsagt kommer det an på hvor stor påkjenning gulvet har. Men tar man av seg på beina – holder det med støvsuging innimellom.
Viktig å vite:
- Ulike tresorter reagerer ulikt på såpeskuring. Grangulv blir lyse, derfor var gran et populært valg på gulv. Furugulv blir noe mørkere enn gran.
- Husk alle gulv blir grå og triste om du skurer med varmt vann!
- Har man skurt gulvet med varmt vann for lenge, får man det ikke lyst igjen – vannet skal være kaldt!
- Sliping av gamle gulv ØDELEGGER den harde beskyttende overflaten. man åpner porene, og det tar år for å få opp en hard og vakker overflate igjen.
Slik gjør du:
- Bløt gulvet med kaldt vann.
- Hell opp 10L vann i skurebøtta, tilsett 2-3 dl flytende såpe, eller legg klatter av fast såpe på skurebørsten.
- Skur med børste på skaft. Ikke velg for hard bust, men den skal «ta» også.
- Arbeid i treets fiberretning – med plankene.
- Skur 2-3 planker om gangen.
- Flekker skures opp med litt ekstra såpe, men legg aldri såpe på tørt tre! Det gir flekker som ikke går bort.
- Skyll! Bruk kaldt vann og skyll av, tørk opp vann med en skurefille. Blir det liggende såpe igjen, gulner gulvet.
Fjerning av flekker på «skuregulv»:
Har du et gulv med fettflekker, oljesøl, tjære eller annen vanskelig møkk – kan det være vanskelig å skure bort dette. Metoden under krever gummihansker og gjerne beskyttelsesbriller.
- Skur gulvet rent med linoljesåpe og kaldt vann.
- Bland 1 del salmiakk/ ammoniakk 1 del hydrogenperoksid og 2 deler vann
- Pensle på flekkene
- La stå en stund til flekken begynner å «koke»
- Skyll nøye med kaldt vann
- Tilsett eddik i siste skyllevannet for å stoppe den kjemiske reaksjonen.
- Gjenta behandlingen om ikke alt ble borte.
Metode 2, grønnsåpe:
Rensing og overflatebehandling av gulv med stor belastning. Utgangspunktet er som over, et ubehandlet tregulv i gran eller furu. Denne metoden handler om å sette inn gulvet med grønnsåpe som en impregnering.
Viktig å vite:
- Alle grønnsåpeprodukter kan brukes, fast eller flytende.
- Det må ikke brukes grønnsåper som innholder salmiakk.
Slik gjør du:
- 2 kg fast grønnsåpe legges i bløt i 4,8 L vann som holder 45-50 grader!
- Etter 10 min røres grønnsåpen inn i vannet, gjerne med drill slik at konsistensen blir som en eggedosis.
- Det er viktig å holde blandingen rørt og lunken. (Sett en mindre bøtte i vannbad oppi en større, etterfyll med varmt vann i den store bøtta)
- Rommet bør være kaldt 16-17 grader.
- Fukt gulvet med vann. Det skal ikke være overskudd av vann, så tørk med klut.
- Påfør såpe i hele bordlengder for å unngå skjolder. Bruk svamp eller svaber.
- Masér inn såpe, ikke skrubb.
- Når første påføring begynner å tørke, gjentas prosessen.
- Gjenta 5-6 ganger ved stor slitasje, 2-3 i private hjem. Såpen må ikke tørke mellom påføringene!
- Når siste impregneringspåføring er nesten tørr, fjernes såpeoverskuddet med en nal som dras i vedretningen.
- La gulvet tørke til neste dag før belastning.
- Rengjøring gjøres med vann som holder 35-40 grader, og vaskes det med grønnsåpe skal det ikke etteskylles. Når gulvet er satt inn med grønnsåpe som beskrevet over, skal det ikke skrubbes.
Forsiktig med vann!
Når Sarah B. Eggen ikke legger gull på gamle arvestykker, er det gjerne lakk-arbeider som skal pleies.
– Alle møbelpolishene du kan kjøpe på supermarkedet burde vært forbudt! De er lette å påføre fordi det er silikon i dem, men de ødelegger overflatene. Det ser fint ut med en gang men etter en stund får man hvite skjolder!
I stedet anbefaler hun å beskytte blanke møbler og flater med bivoks. Voksen både beskytter og gjør det lettere å holde rent. Det finnes mange typer på markedet.
Hun er også skeptisk til microfiber på blanke overflater, det kan lett bli masse små skjemmende riper.
– Jeg ville vært forsiktig med vann og bruke en myk klut, gjerne en fille fra et gammelt laken. På rammer med bladgull, derimot, skal det ikke brukes vann i det hele tatt: Myk børste og så pensle inn mot støvsuger-munnstykket, anbefaler hun.
– Det er vanlig å se vannskader på forgyllinger som hvite områder, og det er lett å komme borti når man vasker glasset på bilder eller speil. Det er verd å merke seg at vann lett kommer rundt glasset og kan trekke inn i bildet inne i rammen, forteller Eggen.
Med mindre kunsten kan gjenskaffes på IKEA, er det et råd å notere seg.
Vask av stein, terrazzo og fliser
HUSK! Ulike produkter til ulikt formål
Til kjøkkenet ønsker vi gjerne fettløsende vaskemidler og da tyr man til basiske produkter. På badet skal det fjernes kalk og såperester og der brukes derfor sure midler fra andre enden av ph-skalaen. Da er det lett å velge feil.
På marmor skal man være forsiktig med syre for det løser opp steinen.
Hos Atelier Wien er de spesialister på restaurering og rens av porselen og steinmaterialer:
– Det finnes mange gode spesialprodukter for stein og flis med riktig ph, og vi anbefaler å bruke disse, sier Toril Wien.
Et annet godt tips fra Wien er å spare på de gamle tannbørstene.
– Spesielt gamle silikonfuger på bad blir stygge, og det går jordslag i dem. Da kan du ta den gamle tannbørsten og bruke skuremiddel mot jordslag – så kommer du til inni alle kriker og kroker!
Hva med lukten?
Og så var det lukten, da? Lukten av renskurte gulv, selv når man ikke har ubehandlet plank som tåler det? Det er jo et gammelt knep å sette et eggeglass med grønnsåpe bak gardinen. Det funker også når det ikke ble tid til skuring i det hele tatt …
Kilde: Bygg og bevar
Tilleggsinformasjon
Merke |
---|
Omtaler
Det er ingen omtaler ennå.